Mietteliäs nainen
21.10.2024

Työuupumuksen hoito on kaikkien parhaaksi

Ärtymystä? Unohtelua? Univaikeuksia ja väsymystä, joka ei mene edes lepäämällä ohi? Pitkittynyt työkuormitus voi aiheuttaa työuupumusta. Ongelmaa ei kannata sivuttaa, sillä jatkuessaan työuupumus voi altistaa monelle vakavalle sairaudelle.

Työuupuminen johtuu pitkäkestoisesta stressistä

Työuupumus eli burn out on häiriötila, joka syntyy pitkittyneen työstressin seurauksena. Työuupumuksen oireita saattaa olla useita, mutta tyypillisesti se jakautuu kolmeen merkittävään oireeseen: 

    • Jatkuva, pitkäkestoinen väsymys, joka ei hellitä edes nukkumalla.

    • Ärtyneisyys ja kyynistyminen: työ ei enää tunnu mielekkäältä eikä merkitykselliseltä.

    • Alentunut ammatillinen itsetunto, riittämättömyys ja luulo siitä, ettei kykene työhönsä. 

Työuupumusta ei itsessään luokitella sairaudeksi, mutta se voi laukaista monta vakavaa sairautta, kuten masennuksen, uniongelman tai ahdistuneisuuden. Työuupumus voi lisätä myös työtapaturmien ja työssä tehtävien virheiden riskiä. Se saattaa johtaa päihteiden liikakäyttöön, sairauspoissaoloihin ja jopa työkyvyttömyyteen. Jotta tilanne ei pääsisi eskaloitumaan, työuupumus tulisi hoitaa kuntoon mieluusti jo ensioireiden ilmaantuessa.

Burn out iskee – mistä apua?

Burn outin kanssa ei tarvitse jäädä yksi apua saa ja kannattaa hakea. Työuupumuksen selättäminen tapahtuu yhteistyössä työnantajan, työterveyshuollon ja työntekijän itsensä kanssa.

Työterveys

Työterveys on hyvä paikka lähteä purkamaan liian kuormituksen aiheuttamaa vyyhtiä. Työterveydessä selvitetään myös, selittyvätkö oireet burn outilla vai liittyykö omaan olotilaan muutakin, esimerkiksi fyysistä sairautta tai masennusta. Työterveydestä työntekijä saa myös tukea työpaikalle sekä vinkkejä oman hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Työnantaja

Työnantajan velvollisuutena on huolehtia työpaikan työturvallisuudesta: tämä koskee myös työuupumuksen ehkäisyä. Työantaja voi tarjota joustoa työtehtäviin tai -aikoihin sekä vähentää työntekijän kuormaa. Työuupumuksen hoito on myös työnantajan etu, sillä itsestään uupumus ei mene ohitse, päinvastoin. Varhaisella puuttumisella ja tuella voidaan ennaltaehkäistä esimerkiksi pitkiä sairaslomia ja irtisanomisia sekä ylläpitää tervettä, kannustavaa työilmapiiriä.

Työntekijä

Itsehoito on tärkeä osa uupumuksesta toipumista. Omasta vapaa-ajasta tulee pitää kiinni ja kiinnittää huomiota lepoon, uneen sekä liikuntaan ja ulkoiluun. Työtehtävissä tulee laskea rimaa ja lakata vaatimasta itseltään täyttä suoritusta. Harrastukset ja omat mielenkiinnon kohteet tukevat hyvinvointia ja auttavat irtautumaan työasioista. 

Työuupumuksesta parantuminen ei tapahdu yhdessä yössä, mutta ajan ja saadun tuen myötä oireet hellittävät. Työterveys voi tarjota tueksi myös esimerkiksi lyhytterapiaa, joka on tutkitusti tehokas keino edistää henkistä hyvinvointia.  

Lue lisää

https://www.mielenterveystalo.fi/fi/stressi-uupumus/tyostressi-ja-tyossa-uupuminen

Sosiaalinen media

Jaa julkaisu

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Lue lisää

Muita julkaisuja

Keskustelutilanne

Polkuja mielen hyvinvoinnin parantamiseen

“Aivan ok!” tai “Nyt on vähän tiukempaa” tai “Ei kurjuutta...

Uupunut ammattihenkilö

Työuupumuksen oireet voivat yllättää

Kiireen ja vaatimusten kasvaessa työelämässä myös työuupumuksesta on tullut yhä...

Hoitaja tietokoneen ääressä

Työterveyshoitajana Norressa

Norren kaltaisessa innovatiivisessa yhteisössä työskentely on työterveyshoitajalle ainutlaatuinen mahdollisuus. Hoitajana...