Valmennus
19.09.2024

Työnohjaus henkilöstön voimavarana

Picture of Jenni Hintsala

Jenni Hintsala

Työelämävalmentaja, työnohjaaja, terapeutti. MySteps Oy

Oletko jo kuullut tai hyödyntänyt työnohjauksesta? Trendikkäästä ja vaikuttavasta työmuodosta, jossa keskiössä ovat inhimillisyys ja kehittyminen. Työmuodosta, jonka vaikutukset ovat pitkäaikaisia ja myönteisiä. Työnohjauksesta, jonka puolesta on helppo ja mieluisaa puhua: Tiedetäänhän siitä edelleenkin liian vähän.

Jos et ole vielä hyödyntänyt, toivottavasti ehdit hetken raivata aikaa ja lukea lisää!


Työnohjauksessa ei koodata

Kyse ei ole uudesta jutusta, vaan työnohjausta on hyödynnetty eri alojen parissa Suomessa jo 1950-luvulta lähtien. Niin suurten yritysten johtajille kuin sote-alan ammattilaisille työnohjaus on usein peruskauraa: Tietenkin sitä saadaan ja hyödynnetään! Se on niin tarpeellista ja voimaannuttavaa! Nyt ollaan uuden tilanteen edessä, kun työmuotoa on alettu huomaamaan yrityskentällä laajemminkin. Onhan tulosten takana aina hyvinvoivat ihmiset. Kyse on liiketoiminnasta, rahasta, ihmisistä ja arvoista.

Työnohjausta pohtiva saattaa kysellä, kukas nyt hänen työtään on tulossa ohjaamaan?
Kysymys on aivan oikea: Työntekijä on oman substanssinsa hallitsija, työnohjaaja taas ulkopuolinen työhyvinvoinnin ja työelämän kehittäjä ja asiantuntija. Työnohjauksessa ei ohjata vasaran käyttöä tai käyttöjärjestelmien koodausta, vaan jotain aivan muuta.

Tyypillisiä tilanteita työnohjauksen aloittamiseen ovat esimerkiksi muutostilanteet, henkilöstövaihdokset, työssä jaksamisen haasteet, johtajien yksinäisyydentunne, kommunikointivaikeudet tai stressaavat työtehtävät.

Työnohjaus on parhaimmillaan silloin, kun ”tulipalo” ei ole vielä syttynyt, vaan on rauhallinen ja seesteisempi aika työstää toimintamalleja ja tunteita. Kun taas ”tulipalo” eli kriisitilanne syntynyt, tällöinkin työnohjaus on paikallaan, ja on parasta, jos rinnalla on tällöin organisaation ja henkilöstön tunteva työnohjaaja. Työnohjausta voidaan toteuttaa yksilö- tai ryhmäohjauksena. Tiimeille, esihenkilöille, johtajille, ja koko henkilöstölle.


Mitä vastinetta työnohjauksesta?

Tyypillisin kysymys päätösten teon hetkellä maksajalla on, mitä todellista vastinetta työnohjauksesta saa? Keskusteluissa tullaan yleensä totisen tosiasian eteen: Tuloksia ihmismieleen ja organisaatiokulttuuriin saadaan harvoin muutamalla valmennuksella. Yleensä tarvitaan pidempää ja sinnikkäämpää työskentelyä.

Työnohjaus ei ole hienoja sanakiemuroita tai uusia trendihössötyksiä. Se on vakaata ja varmaa työtä ihmismielen parissa.

  • Työnohjaaja auttaa henkilöstöä käsittelemään stressiä ja kuormitusta rakentavalla tavalla.
  • Sen myötä ohjattava oppii keinoja, joilla hänen työssä jaksamisensa vahvistuu. Myös tunteiden tunnistaminen ja käsitteleminen ovat tärkeä osa ohjauksia.
  • Työnohjaus auttaa rakentamaan yhteisymmärrystä ja luottamusta, jolloin vuorovaikutus paranee ja konfliktit vähenevät. Kun kaikki tuntevat tulevansa kuulluksi ja arvostetuiksi, tiimihenki nousee uusiin korkeuksiin.
  • Jokainen työntekijä saa mahdollisuuden pohtia omia vahvuuksiaan ja kehitysalueitaan, mikä edistää heidän ammatillista kasvuaan ja kukoistustaan. Tämä ei vain paranna heidän työnsä laatua, vaan myös lisää heidän sitoutumistaan ja motivaatiotaan.
  • Johdon työnohjauksessa esihenkilö tai johtaja pääsee kehittämään omaa johtajuuttaan ja johtajan osaamistaan. Tällä onkin suora vaikutus koko henkilöstön hyvinvointiin ja toimintaan.


Tuttu henkilöstökumppani


On mainitsemisen arvoista, että työnohjaaja ei tyypillisesti piipahda ohjattavien luona muutamaa kertaa puhumassa hienoja, vaan sitoutuu tavoitteelliseen prosessiin ja yhteiseen matkaan usein pitkäksi aikaa. Tavanomaisesti työnohjauksessa käydään kerran kuukaudessa, mutta kaikenlaisia variaatioita yhden kerran työnohjauksesta projektiluontoiseen ohjaukseen myös käytetään. Työnohjaajasta tulee luotettava ja tuttu tyyppi taloon: tuki sekä henkilöstön jäsenille että johtajille. Norren kumppanuusverkoston kautta toteutetut työnohjaukset ovat laadullisesti varmistettuja: Jokainen työnohjaaja on käynyt STORY:n hyväksymän (Suomen Työnohjaajat Ry) 2-3 vuoden koulutuksen työhönsä.


Tartu tilaisuuteen

Kuulostaako sinustakin työnohjaus nykyaikaiselta henkilöstöön panostamiselta?
Kaikkea ei tarvitse eikä voi tehdä sisäisin resurssein. Olenkin usein sanonut tukimuotoa empivälle, että kokemukseni mukaan työnohjausta hyödyntävät erityisen viisaat ja kauas katsovat yritykset ja organisaatiot.

Tartu tilaisuuteen ja kokeile, sinäkin saatat löytää itsesi pian puhumasta työnohjauksen hyödyistä ja mukavuudesta kollegoillesi ja verkostoillesi!

Sosiaalinen media

Jaa julkaisu

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Lue lisää

Muita julkaisuja

Lääkäri ja stetoskooppi

Mitä hyötyä työterveyshuollosta on pienyrityksille?

Jos yritys työllistää työntekijöitä, sillä pitää lain mukaan olla työterveyshuolto....

Lääkäri potilas

Yleislääkäri

Osa-aikainen / ammatinharjoittaja Liity joukkoomme edistämään suomalaisten työhyvinvointia! Haemme Kempeleen...

Kehitystiimi

Käytetään työaika oikeisiin asioihin

Työterveyshuolto on omalla työurallani ollut aiemmin vain jokin etäinen palvelu,...