Kävelymatto
23.12.2024

Kuntotesti paljastaa usein myös työkunnon

Picture of Tanja Torikka

Tanja Torikka

Vastaanottohoitaja

Norren lisäpalvelupakettiin kuuluvassa kuntotestissä työntekijä pääsee mittaamaan omaa, sen hetkistä kuntoaan. Testien perusteella hän saa meiltä vinkkejä muun muassa liikunnan lisäämiseen, työssä jaksamiseen sekä ravitsemukseen ja uneen. Kuntotesti on erinomainen työkalu terveyden ja työkyvyn ylläpitämiseen. Norre tarjoaa vuosittaiset kuntotestit ennaltaehkäisevänä lisäpalvelupakettina.

Mikä on kuntotesti?

Kuntotesti on arviointimenetelmä, jonka tarkoituksena on mitata henkilön fyysistä kuntoa suhteessa samanikäisiin. Ennen kuntotestiä meidän lisäpalveluasiakkaamme menevät labralähetteellä verikokeisiin. Tämän jälkeen työntekijä vastaa lyhyeen hyvinvointikyselyyn, jossa kartoitetaan muun muassa psyykkistä hyvinvointia, lepoa, ravitsemusta ja luovuutta. Testiin sisältyy myös kehon koostumusmittaus ja juoksumattotesti, jossa mitataan hapenottokykyä.

Testauksen jälkeen käymme yhdessä läpi tulokset. Keskustelussa käsitellään työntekijän jaksamista, liikunnan määrää sekä sitä, miten ravitsemusta ja unta voisi parantaa. Annamme henkilökohtaisia liikunta- ja harjoitusvinkkejä, jotka on helppo sovittaa omaan arkeen. Tarjoamme myös tukea mahdollisessa elämäntapamuutoksessa.

Jokainen työntekijä saa testin jälkeen kolme kattavaa ja yksilöllistä raporttia, jotka auttavat hahmottamaan omaa hyvinvointia ja terveydentilaa. Ensimmäisessä raportissa esitellään henkilökohtainen hyvinvointi-indeksi, työntekijän antamat vastaukset kysymyksiin sekä selitykset jokaiselle osa-alueelle. Toisessa raportissa labratulokset esitetään visuaalisessa muodossa, mukana tulokset, viitearvot ja selitykset eri testien merkityksestä. Kolmas raportti keskittyy kehon koostumukseen ja tarjoaa yksityiskohtaisen näkymän kehon tilasta ja rakenteesta.

Mitä hyötyä työterveyslaitoksen kuntotestistä on?

Kuntotestien hyödyt ovat merkittävät sekä työntekijälle itselleen että myös työnantajalle. Testin tulokset toimivat tärkeänä työkaluna työkyvyn ylläpitämisessä ja sairauspoissaolojen ehkäisemisessä. Fyysisen kunnon mittaaminen auttaa tunnistamaan ja ehkäisemään yleisiä ongelmia, kuten tuki- ja liikuntaelinsairauksia.

Lisäpalvelupakettiin sisältyvistä hyvinvointikyselyistä tehdään kooste, joka esitellään työnantajalle. Tämä raportti sisältää suoraan listattuna keskeisimmät kehittämisalueet, joiden parantamisella saadaan aikaan vaikuttavimmat muutokset työntekijöiden yleiseen hyvinvointitasoon. Raportissa on erikseen yleinen QWL-indeksi (Quality of Work Life) ja yksilöhyvinvointi-indeksi. Tuloksista nähdään kehityssuunta vuodesta toiseen, ja ne voidaan jakaa osa-alueisiin tarkempaa analysointia varten. Tämä auttaa työnantajaa kohdentamaan toimenpiteet oikein ja tukemaan henkilöstön hyvinvointia entistä tehokkaammin.

Arjessa omaa fyysistä kuntoa tai sen vaikutusta terveyteen on haastavaa arvioida, mutta faktapohjainen tieto omasta terveydentilasta helpottaa muutosten tekemistä. Yksilölliset ohjeet antavat myös täsmällisempiä ja tehokkaampia harjoitteita oman kunnon ylläpitoon. Tulosten avulla työntekijä voi yhdessä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa suunnitella toimia, jotka tukevat jaksamista ja palautumista.

Monet työntekijät ovat todenneet, että ohjeiden avulla heidän kuntonsa ja hyvinvointinsa on kohentunut. Pienillä muutoksilla voi saada aikaan merkittäviä parannuksia niin työssä kuin vapaa-ajallakin.

Miten hyvä kunto edesauttaa työssä jaksamista?

Hyvä fyysinen kunto auttaa selviytymään arjesta paremmin. Se kohottaa mielialaa, lievittää stressiä ja lisää energisyyttä. Ajatuksetkin tuntuvat kulkevan kirkkaammin. Loukkaantumisriski pienenee ja monet fyysiset vaivat helpottavat. Kun työntekijät voivat hyvin, he myös sairastavat vähemmän.

Kiireisessä arjessa liikunnalle on haastavaa löytää aikaa. Liikunnan ei kuitenkaan tarvitse aina olla monen tunnin treeniä kuntosalilla, vaan jo 30 minuuttia päivässä tekee hyvää. Tämä aika voi sujahtaa nopeasti esimerkiksi siivotessa, lumitöissä tai lasten kanssa ulkoillessa.

Terveellinen ravitsemus ja riittävä lepo tukevat painonhallintaa ja helpottavat univaikeuksia. Moni ei esimerkiksi arjessa tule ajatelleeksi, että raskas illallinen juuri ennen nukkumaanmenoa voi häiritä yöunta ja aiheuttaa painonnousua. Kun ruokailun painopistettä siirtää aikaisempaan ajankohtaan, voidaan näinkin yksinkertaisesti edistää omaa hyvinvointia ja terveyttä.

Norren kuntotestit ovat osa ennaltaehkäisevää lisäpalvelupakettia

Tue työntekijöidesi hyvinvointia ja elämäntapamuutosta. Norren kuntotestit sisältyvät kattavaan lisäpalvelupakettiimme, jonka pääpaino on sairauksia ennaltaehkäisevässä työssä. Ennaltaehkäisemällä vältetään edullisesti ja tehokkaasti monenlaiset työterveyttä uhkaavat vaivat. Kysy lisää meiltä.

Sosiaalinen media

Jaa julkaisu

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Lue lisää

Muita julkaisuja

Työterveyslääkäri

Työterveyslääkäri

Etsimme osa-aikaista työterveyslääkäriä Kempeleeseen! Haluatko tehdä merkityksellistä työtä ja tukea...

Lääkäri

Yleislääkäri

Etsimme osa-aikaista yleislääkäriä Kempeleeseen! Kiinnostaisiko sinua työ, jossa voit keskittyä...

Keskustelutilanne

Mitä on lyhytterapia?

Oletko törmännyt tilanteeseen, jolloin työyhteisön jäsenellä on ilmennyt kuormitusta niin,...