Oletko törmännyt tilanteeseen, jolloin työyhteisön jäsenellä on ilmennyt kuormitusta niin, että se näkyy päivittäisessä työskentelyssä ja jaksamisessa? Työolojen kehittäminen ei riitä, vaan kuormitus painottuu nimenomaan henkilökohtaiseen elämään?
Usein ajatus harhautuu tässä kohtaa lokeroimaan asiat työ- ja siviilipuolen asioihin. “Anteeksi että puhun tästä, kun tämä ei ole työasia” tai “Toivottavasti hän hoitaa itsensä kuntoon”, ovat tyypillisiä lausahduksia. Näinhän se tavallaan onkin, työssä keskitytään työhön ja itsensä kehittämiseen työn tekijänä, ja jokaisella on vastuu omasta hyvinvoinnistaan. Kuitenkin, kun työnantaja tukee henkilöstön kokonaisvaltaista hyvinvointia, hän satsaa samalla yhtiöönsä. On nykyaikaista panostaa ennaltaehkäiseviin palveluihin, kuten työnohjaukseen ja lyhytterapiaan.
Lyhytterapia on ammattimaista, luottamuksellista ja keskustelupainotteista tukea, eikä sinne pääsyyn tarvita diagnoosia tai lääkärin lähetettä. Tämä onkin merkittävä ero tyypillisesti tunnettuihin Kelan tukemiin psykoterapioihin. Terapiamuoto nimensä mukaisesti tähtää lyhyempään työskentelyyn ja vaikuttavuuteen: ratkaisukeskeinen työote lyhytterapian taustalla on oivallinen alusta tällaiselle työskentelylle. Muutamakin kerta terapiaa voi olla riittävä apu kyseiseen hetkeen ja tilanteeseen.
Hyvinvoiva henkilöstö on organisaatiolle yksi merkittävimmistä menestyksen avaimista. Varhaisella puuttumisella mielenterveyshaasteisiin voidaan vähentää inhimillistä kärsimystä, mutta se on myös kauaskantoista koko organisaation talouden sekä kansantalouden näkökulmasta. Mielenterveyssyyt olivatkin Kelan mukaan vuonna 2022 yleisin syy sairauspäivärahan saamiseen, ja sairauspäivien määrä mielenterveyssyistä on kasvanut merkittävästi jo vuodesta 2014 asti. Liian usein heräämme tilanteeseen myöhässä, kun sairasloma yllättää heikentyneen työkyvyn vuoksi.
Mielenterveyteen ja jaksamiseen voidaan vaikuttaa
Yhä monimutkaisempi ja nopeatempoisempi työelämä sekä innostaa, mutta valitettavasti myös uuvuttaa useita meistä. Vaikka monet asiat kehittyvät, ihmisen mieli on rakenteiltaan samanlainen kuin kymmeniä tai satoja vuosia sitten. Se reagoi ympärillä tapahtuviin asioihin, eikä se kategorisoi kuormitusta siviili- ja työelämälokeroihin. Kaikki siis vaikuttavat kaikkeen. On aivan normaalia voida joskus huonosti, tai todeta jonkin asian kuormittavan mieltä yli sietokyvyn. Siviilipuolen asiat, esimerkiksi hyvinvoiva parisuhde tai ystävyyssuhde, on yksi työelämää vahvasti tukeva elementti. Päin vastoin, huonosti voiva parisuhde tai ystävyyssuhde taas usein heijastaa työkykyyn negatiivisella tavalla esimerkiksi väsymyksenä tai masennusoireiluna.
On hienoa, jos organisaatio antaa mahdollisuuden tunnistaa kuormittavia tilanteita yksilön elämässä ja vieläpä mahdollisuuden varhaiseen sekä ennaltaehkäisevään tukeen. Kun henkilö saa oikea-aikaisesti ammattiapua, todennäköisyys tilanteen eskaloitumiseen pienenee merkittävästi.
Olitpa yksityishenkilö tai organisaationne edustaja, ja kiinnostuit aiheesta, tartu hetkeen. Terapiaan hakeutumisen kynnys on suotavaa pitää itselle matalana, onhan kyse aivan tavallisten ihmisten fiksusta palvelusta. Lyhytterapiaan pääsee helpoiten yksityistä reittiä, tosin useat julkisen puolen toimijatkin ovat alkaneet tarjota tätä mielenterveyden tuen muotona. Trendi näyttää kehittyvän myös siihen suuntaan, että lyhytterapia on osa työterveyspalveluita. Joko teillä on? Norren asiakkaana sen on mahdollista. Ei muuta kuin tutustumaan ja ottamaan selvää asiasta!
Olkaamme edelläkävijöitä yhdessä. Pidetään itsestämme ja toisistamme hyvää huolta ja kannustetaan tarttumaan ajoissa ammattiapuun. Tähän on mahdollisuus tehdä suunnanmuutos jo tänään.